2013-04-27

Böcker som berör (igen)

Hur gör en författare för att få grepp om läsarens hjärta - och vrida om? Det är ändå ganska få böcker som verkligen berör, som får en att gråta, skrika, kasta saker eller bli förstenad i timmar med tom blick. Det räcker inte med att boken är spännande eller bra, inte ens med att den lockar fram en tår eller ett leende. Här pratar vi om starka känslor, starka böcker - kanske en på tusen.

1984
När jag var sexton och läste 1984 av George Orwell blev jag helt chockad av slutet. Jag slängde faktiskt boken ifrån mig som om den hade bitit mig i handen, jag grät och svor och önskade att Orwell hade levt fortfarande, så att jag hade kunnat slå ihjäl honom för att ha skrivit en så vidrig bok.
Ganska många jag känner nämner 1984 på sina topplistor över böcker som verkligen berör, som har betytt så mycket i en människas liv så att det känns som om något har förändrats för alltid när man avslutat boken.Jag saknar dig, jag saknar dig! av Peter Pohl och Kinna Gieth är en annan bok som sliter hjärtat ur kroppen på en, fast av andra anledningar. Det är en sann historia om att förlora sin närmaste människa i livet, sin tvillingsyster, när man bara är tonåring. Att se sin döda syster varje gång man ser sig i spegeln. Att ibland inte riktigt veta vem man är, särskilt när andra råkar kalla en för fel namn. Måste läsas med ett kilo näsdukar i närheten.

Processen

När vi diskuterade det här igår vid middagsbordet var det två personer som ville ha med Processen av Franz Kafka på listan över omvälvande, sinnesstudsande böcker. Den är både obehaglig för intellektet och känslan, ungefär som 1984.

Brott och straff av Fjodor Dostojevskij kom också på tal. Alla som någonsin har funderat på att begå ett mord borde läsa den först, men även mer stillsamma personer kan känna sig kusligt gripna av Raskolnikovs öde.

When I Was Five I Killed Myself

Två av de yngre i sällskapet hade framförallt darr- och snyftminnen av Harry Potter-böckerna (särskilt Half Blood Prince) av J K Rowling och den mycket speciella lilla boken När jag var fem dödade jag mej av Howard Buten.

vampyrbok

Flera vid bordet hade också känt sig omskakade av Interview with the vampire av Anne Rice, och kanske fler av hennes vampyrböcker.

Sen blev det lite rörigt vad som skulle räknas som "väldigt starka böcker" och vi kom fram till att det måste finnas två undergrupper:

epepe

Den första är torra starka (som bara skakar om hjärnan, utan tårar) - där hamnade bland andra Framtidsprocessen av Stanislav Lem, Biblioteket i Babel av Jose Luis Borges, Epepe av Ferenc Karinthy (om en ungersk språkforskare som går helt vilse), den nygamla Tärningsspelaren av Luke Rhinehart och Mer än människa av Theodore Sturgeon, en framtidsskildring av en övermänniska.

More than human

Den andra undergruppen är galenböcker, alltså böcker som man tror att man ska bli galen av att läsa. Där ville vi ha med bland andra Franny and Zooey av J D Salinger, Ingen dans på rosor av Hanna Green och den spritt språngande galna The Eden Express av Mark Vonnegut.

Vilka böcker har berört dig mest?


Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , ,

(Det här inlägget har varit publicerat en gång tidigare, 15 januari 2006, på gamla Anna Toss & C:o)

6 kommentarer:

 1. Jag blev gripen av Singers Mandala när jag var ung, Chens Vilda Svanar när jag blivit äldre. Jag tror att det måste finnas en verklighetsanknytning där jag känner igen mej för att jag ska sugas in så i historien. Böcker som Bachs Måsen, Endes Momo eller kampen om tiden och Egalias döttrar, vem som nu skrev den har mest gett mig nya infallsvinklar till livet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte läst Mandala (däremot en bok om en get?) och inte Chen. Men de tre sista påverkade mig mycket också. Gerd Brantenberg heter hon som skrev Egalia.

   Radera
 2. "To Kill a Mockingbird" var en oerhörd läsupplevelse för mig, lite överraskande kanske eftersom den behandlar sådant vi redan alltför väl känner till genom andra berättelser. Men icke desto mindre.

  Novellen "Mimsy Were the Borogoves" var hisnande på det där mer torra sättet. Glömmer inte den känslan.

  "Vi, de drunknade" av Carsten Jensen var en gastkramande gråtdarrande fasaväckande och även mycket bildande bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tre böcker jag inte läst nu lagda till önskelistan.

   Radera
 3. Cruella: Författaren till To kill a mockingbird har faktiskt födelsedag idag!

  Och här är ett intressant bidrag till diskussionen om böcker som förändrat ens liv. Läs och njut: http://www.galago.se/blogg/ayn-rand

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha å vad bra Liv Strömqvist är! Man blir så glad :D

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...