2010-12-07

Sista natten med tanden

Vaknade fyra i morse av en dov smärta i käken. Som om någon hade gett mig en saftig käftsmäll medan jag sov (tittade först ilsket på P men han sov och såg fullkomligt oskyldig ut). Smärtan blev bara värre och värre, jag försökte meditera och somna om men det var kört. Klockan fem gav jag upp och tassade ut i köket. Vet ni hur visset det kan kännas när man har tandvärk mitt i mörka ensamma köket klockan fem på morgonen?

Tur att det finns internet! Googlade på akuttandvård, pigan Lina och "sprit mot tandvärk" (dagens lärdom: tro inte allt du läser på Flashback).

Ringde sjukvårdsupplysningen som sa att värktabletter nog var enda räddningen: man ska ta en som börjar på A och en som börjar på I, det är tydligen den bästa kombinationen. Höll försiktigt i huvudet så att det inte skulle ramla av. Kunde inte tänka. Kunde inte ens dricka te. Kände mig ytterst beklämd. Väntade på lindring. Kollade på ett avsnitt av Hustle och ett av Grotesco och insåg när jag skrattade högt att värktabletterna funkat hyfsat. Där ser man!

Ringde tandläkaren och fick en tid på eftermiddagen. Tassade omkring, jobbade lite och vilade lite. Åkte till tandläkaren som tittade strängt på min sista visdomstand (jag fick två när jag var 14 men sen kom det inga fler) och sa: Den måste ut. Den har åkt upp för att den inte har någon motsvarande tand i överkäken, och den har ett hål, och tandköttet runt om är inflammerat. Den ska väck bara. Kom hit i morgon halv nio så opererar jag bort den.

Aj! Nej! Fy! Det enda jag minns av förra visdomstandsutdragningen var att det gjorde nåt så @¤#* ont. Och blogade. Men tandläkaren var obeveklig. Så det var bara att traska hem och dra i sig ännu en tablettkombo. Om jag tar två till innan jag går och lägger mig (och det gör jag nog) har jag sammantaget ätit mer smärtstillande på en dag än på de sista tio åren tillsammans. Fatta hur ont det gör!!!

Nu undrar jag: vad har man visdomständer till egentligen? Hoppas att det inte är något väldigt viktigt, eller att det faktiskt gör att man blir vis. För i natt är det sista natten med visdomstanden.

13 kommentarer:

 1. Jag vet inte om det är någon tröst men du ska veta att jag tycker fruktansvärt synd om dig.

  Hoppas att operation går bra.

  Arne

  SvaraRadera
 2. Tack Arne, och jo jag tror att det hjälper lite!

  SvaraRadera
 3. Min äldsta dotter har inte ens ett enda visdomstandsanlag och hon är ändå mycket vis, så jag tror man klarar sig bra utan dem.

  SvaraRadera
 4. Och jag tycker förstås också väldigt synd om dig! Tandvärk är gräsligt, det sitter så nära själen på något sätt.

  SvaraRadera
 5. Det har du rätt i Ö-H, om din dotter klarar sig utan så kan jag känna mig trygg. Och tack för tycksyndet.

  SvaraRadera
 6. Jag har blivit av med två visdomständer och de andra två är bara halvvägs framme - blir det en kvartsvis (två halvor av fyra) medelålders kvinna då?
  Stackars dig!

  SvaraRadera
 7. Du är mer än kvartsvis, NoS. Jag börjar bli mer och mer säker på att visheten inte sitter i tänderna.

  SvaraRadera
 8. ajaj, hoppas att det går bra. Jag fick tre visdomständer och har peppar-peppar de tre visa tänderna kvar, tänk att du måste vänta så länge, trodde man gjorde såna operationer verkligen akut. Bra bedövning och recept på smärtstillande coctails efter.

  SvaraRadera
 9. ..allså se till att du får recept på smärtlindring. Och, visheten sitter uppenbart inte i tänderna.

  SvaraRadera
 10. När jag drog ut en av mina visdomständer blev Lennon mördad. När jag drog ut en annan av mina visdomständer blev Palme mördad.

  Jag har två kvar. Förhoppningsvis resten av livet.

  SvaraRadera
 11. Nu har tanden rest till Tandfens land och kommer aldrig ner tillbaka. Det gick ganska bra och gjorde inte så galet ont som jag hade befarat, men nu är hela huvudet bedövat så att jag inte ens känner håret. Och jag kan inte prata utan att läspa och dregla, så jag pratar inte helt enkelt.

  Tack Eviedee.

  Lotten! Borsta noga längst bak! Vi kan inte ta några risker!

  SvaraRadera
 12. Prata gärna så gott det går - bedövningen släpper fortare ju mer man använder musklerna. Grimasera går förstås lika bra.

  SvaraRadera
 13. Tack för tipset! *grimaserar våldsamt*

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...