2010-06-26

Interpunktionshjälp, tack!

Hallå, jag behöver hjälp med kommateringen. Ser det här rätt ut?

Den pyttelilla salongen hade en intim och familjär stämning: där trängdes tre små frisörskor; en långsmal frisör; den mörklockige, hårbröstade och guldkorsbehängde Sebastian; en nagelfixerska; en gammal farbror som hjälpte till där det behövdes samt, under de två timmar jag befann mig där, sju kunder inräknat mig, varav två var ett par långbenta brunbrända lockiga sambadansöser.

Det blir en faslig massa semikolon, men om jag ersätter dem med komman blir det väl fel när man kommer till den mörklockige och hårbröstade Sebastian?

13 kommentarer:

 1. Elak redigering här:);) av en som inte tål semikolon och istället kortar meningarna..

  Den pyttelilla salongen hade en intim och familjär stämning. Där trängdes tre små frisörskor, den långsmale, mörklockige, hårbröstade och guldkorsbehängde Sebastian, en nagelfixerska samt en gammal farbror som hjälpte till där det behövdes. Under de två timmar jag befann mig där var vi sju kunder inräknat mig, varav två var ett par långbenta brunbrända lockiga sambadansöser.

  SvaraRadera
 2. Näääääääää! Vad kul! Alla skriker att jag måste komma ner och äta, men jag kör en snabbvariant här och nu.

  Den pyttelilla salongen hade en intim och familjär stämning. Där trängdes tre små frisörskor, en långsmal frisör och den mörklockige, hårbröstade och guldkorsbehängde Sebastian. Dessutom rymdes en nagelfixerska och en gammal farbror som hjälpte till där det behövdes samt -- under de två timmar jag befann mig där -- sju kunder inräknat mig (varav två var ett par långbenta, brunbrända och lockiga sambadansöser).

  Brasklapp: jag kanske ändrar mig efter maten.

  SvaraRadera
 3. Tack båda! Jag väntar med spänning på eventuella braskande ändringar.

  SvaraRadera
 4. Jag håller med Lotten men jag skulle vilja lägga till en anmärkning om "varav två var ett par" osv. Kanske hellre "däribland ett par" osv?

  SvaraRadera
 5. Håller med Lotten om vartenda litet skiljetecken och Eva om det där sista.

  SvaraRadera
 6. Nu kortar jag:

  .. Under de två timmar jag befann mig där var vi (det inkluderar ju en själv eller hur) sju kunder, varav två var ett par långbenta och brunbrända sambadansöser.

  (Det känns som att lockiga inte riktigt tillför nåt.., om man inte tillför att de vär där för att få lite styr på sina självlockiga kalufser, om det nu var så)

  SvaraRadera
 7. Jag tackar alla ännu en gång; hade det inte varit för er hade jag varit hjälplös som en badanka på oceanen.

  Helena och Lotten förresten, har ni sett att semikolonet är utsatt för rena exorcismen i mitt kommentarsfält på Facebook. Kan jag räkna med ert stöd, eller måste jag hålla ställningarna helt själv?

  SvaraRadera
 8. Jag är faktiskt inte alls förtjust i semikolon (även om många av förklarliga skäl tror det)! För det mesta är det onödigt, en källa till missförstånd eller ett slags (ofta misslyckad) bildningsstatusmarkör.

  SvaraRadera
 9. Haha, då har jag visat mig rejält obildad nu då ;)

  Nej men jag måste ha missat den här omtalade återkomsten av semikolon, jag ser dem nästan aldrig. Det är nog därför jag petar in dem här och var: i tron att jag är deras enda vän.

  SvaraRadera
 10. Det verkligen inte meningen att insinuera att du skulle vara obildad! Däremot har jag haft studenter (för tjugo år sedan, när jag höll på med sånt) som liksom ville bevisa sin oerhörda bildning och intellektuella resning genom att använda semikolon. Det lyckades oftast inget vidare.

  SvaraRadera
 11. Närå, här ska inte alls övertalas när det gäller semikolon. De som vill använder't, de som inte behärskar konsten eller gillar semikolonet använder det helt enkelt inte.

  Det är precis som kortkorta kjolar. Liksom.

  SvaraRadera
 12. Äsch, jag tog inte åt mig. Jag känner mig visserligen obildad då och då, men inte just vad gäller semikolon. Däremot har ni, kära läsare, hjälpt mig upptäcka att jag inte är så ensam som jag trodde i min kamp för att rädda de små liven från utrotning, och jag kan lugnt dra mig tillbaka och låta de unga, friska göra jobbet. Tack!

  SvaraRadera
 13. Hej hej ville bara passa på att önska er en riktigt skön helg

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...